Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji
w Zamościu

ul. Akademicka 4, 22-400 Zamość
email: poczta@wszia.edu.pl    spis telefonów »
Informacja: Wykorzystanie ciasteczek na stronach w domenie wszia.edu.pl więcej »
ENG UA
Wirtualna Uczelnia WSZiA
Wirtualna Uczelnia
Portal
Portal Informa- cyjno - Edukacyjny
Poczta
Poczta
WSZiA
Lerni
Kursy Lerni
OPAC
Katalog
OPAC
WSZiA na Facebook
WSZiA
Facebook
Informator rekrutacyjny Studia podyplomowe Centrum Szkoleń i Karier Przetargi Media o nas Kontakt

Minister docenił Kulinarny Szlak Bieszczadzki

2010-11-22 03:49:25

16 listopada kapituła wyłoniła laureatów ósmej edycji Konkursu o nagrodę Ministra Sportu i Turystyki za najlepszą pracę magisterską z zakresu gospodarki turystycznej. Trzecie miejsce otrzymała rzeszowianka Justyna Czachara z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

Kapituła jednomyślnie przyznała pierwsze, drugie i dwa trzecie miejsca oraz jedno wyróżnienie.

Justyna Czachara z WSIiZ zdobyła III lokatę za pracę „Autorska koncepcja Szlaku Kulinarnego SMAKI BIESZCZDÓW – metody promocji” napisaną pod kierunkiem prof. nadzw. dr hab. inż. Jana Krupy.

- Bieszczadzkie potrawy, np. kwasówka, fuczki, kysełycia, haluszki serwowane w niektórych gospodarstwach agroturystycznych, spotkać można na lokalnych festiwalach i festynach. To jednak za mało. Gdzie można w Bieszczadach posmakować lokalnego, tradycyjnego jedzenia? To częste pytanie zadawane przez turystów – mówi Justyna Czachara.

To  pytanie stało się bodźcem do napisania nagrodzonej pracy. Pani Justyna podkreśla, że wiele osób związanych z promocją tradycyjnych podkarpackich produktów, a nawet sami mieszkańcy nie umieli znaleźć na nie odpowiedzi.

- Pomyślałam, jak w takim razie, jak ma do owych produktów i potraw dotrzeć turysta? – przyznaje Justyna Czachara.

Jak twierdzi laureatka, koncepcja utworzenia Szlaku Kulinarnego w Bieszczadach poparta została innymi istotnymi powodami.

- To najczęściej odwiedzany przez turystów rejon Podkarpacia. Należy zadbać o ty, by zwyczaje i tradycje mieszających tu niegdyś Bojków i Łemków nie zaginęły. Lokalne i tradycyjne kulinaria są jednymi z nielicznych, zachowanych do dzisiaj elementów dziedzictwa kulturowego tych terenów – podkreśla Justyna Czachara.

Autorka pracy uważa, że wykorzystanie tych faktów, może przyczynić się do stworzenia atrakcyjnej oferty turystycznej, jaką może być Szlak Kulinarny.

- Ważną dziedziną turystyki kulturowej staje się turystyka kulinarna. Kulinarni turyści poprzez ciekawość nowych potraw, smaków odwiedzają nieznane kraje, regiony, zwiedzają zabytki, biorą udział w wydarzeniach kulturalnych, spotykają się z mieszkańcami, a tym samym mocnej zagłębiają się w dziedzictwo kulturowe odwiedzanego regionu – podkreśla prof. Jan Krupa.

Pierwszą nagrodę ministra otrzymała Kamila Kobusińska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za pracę magisterską pt. „Rola produktu w konkurowaniu gospodarstw agroturystycznych (na przykładzie województwa dolnośląskiego i lubelskiego)”. Drugie miejsce zajęła Agnieszka Grzybowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie za pracę pt. „Analiza instrumentów marketingowych wykorzystywanych w promocji turystycznej województwa dolnośląskiego”. Michał Leochnowski z Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie otrzymał ex quo z rzeszowianką trzecie miejsce za pracę „Członkostwo organizatora turystyki w Polskiej Izbie Turystyki a poziom ochrony praw konsumentów na przykładzie analizy warunków uczestnictwa w imprezach turystycznych”.

wszystkie aktualnosci »

TELC

partner ZUS Współpraca partnerska